Wat doet OS&O

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

Stichting Open Source & Overheid ontwikkelt op dit moment een omvangrijk aantal diensten die samen de transitie naar een Open Source voor overheden gaan vereenvoudigen.

Licentiemanagement

Door het samenbrengen en het poolen van licenties kunnen organisaties al op korte termijn hun overschotten gebruiken om kosten te besparen. Wij gebruiken uw overschotten aan licenties om andere organisaties te helpen. Sinds het Europees Hof van Justitie heeft bepaald dat licenties doorverkocht mogen worden, is iedere ongebruikte licentie verhandelbaar geworden. Door deze te inventariseren kunnen de ICT-kosten van alle participerende organisaties samen omlaag worden gebracht. Wij kunnen dan ook uw licenties beter managen dan uw instelling dat zelf kan. Daarbij maken we gebruik van schaalvoordelen om verdere kortingen te bewerkstelligen. De opbrengst daarvan zetten we in om de transitie naar open source oplossingen te versoepelen. We investeren in lokale kennis, zoals startups, en organiseren de samenwerking met onderwijsinstellingen en bedrijven, zodat dit ook werkgelegenheid schept in de nabije omgeving.

Contractmanagement

Organisaties kunnen hun contractmanagement bij OS&O beleggen. Zij kunnen dan gebruikmaken van de kennis en expertise waarover OS&O beschikt. Daarmee besparen zij intern kosten. Wat betreft de inhoudelijke dienstverlening kunt u onder andere denken aan:

  • Ondersteuning en begeleiding bij onderhandelingsprocessen
  • Borging dat er juist IT contractmanagement plaatsvindt waarover wordt gerapporteerd
  • Dat een onafhankelijke partij zonder winstoogmerk uw belangen vertegenwoordigt en bewaakt
  • Dat een onafhankelijke partij u  periodiek voorziet van informatie mbt de uitgaven (spend) en voortgang
  • Er gebruik gemaakt kan worden van workshops en coaching van uw medewerkers en collega's
  • U en uw medewerkers in contact brengt met andere aan de stichting gelieerde organisaties om de samenwerking te bevorderen
  • Er een onafhankelijke partij bij mogelijke juridische conflicten kan bemiddelen en adviseren

Aangezien OS&O geen winstoogmerk heeft, zullen de kosten voor deze diensten vaak kunnen dalen, naarmate meer organisaties deelnemen.

Open software strategieontwikkeling

Wij onderzoeken de specifieke ICT situatie van uw instelling, om te komen tot een strategische visie en roadmap voor de lange termijn. Daarbij houden we rekening met de bestaande verplichtingen en een degelijk en risicoloos migratietraject. Daar hoort bij de training van uw personeel in het gebruik van nieuwe software; het kijken naar mogelijke korte- en langetermijn besparingen in de gehele ICT-architectuur en de behoefte aan gerichte innovatie en kwaliteitsverbetering.

Advies en begeleiding bij aanbestedingstrajecten

Aanbestedingstrajecten in de ICT kunnen beter worden ingericht. Onze aanbestedingsspecialisten kunnen helpen om de aanbesteding scherper te formuleren en om betere prijzen én een betere kwaliteit van de oplevering te bewerkstelligen. Daarbij zorgen we ervoor dat u krijgt wat u nodig heeft, en dat de kansen voor open oplossingen worden vergroot. Geen enkele aanbesteding is hetzelfde dus ook hier adviseren wij op de specifieke en inhoudelijke zaken.

Begeleiding leveranciers 

Wij helpen aanbieders van open software om hun diensten beter aan te laten sluiten op de behoeften van organisaties. Nu zijn zij te vaak niet gericht op werken voor de overheid. Wij gaan dan ook events organiseren waarbij wij aanbieders van open software inhoudelijk in contact brengen met instellingen. Onze expertise met overheidsprocedures zullen wij inzetten om aanbieders van open software kansrijker te maken bij aanbestedingen.