Kamer scherp over ICT debacles

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de vele gestrande ICT projecten bij de rijksoverheid. OS&O is ervan overtuigd dat de transitie naar open source de enige weg is waarop overheden de ICT weer echt onder controle kunnen krijgen.

De Commissie-Elias heeft een aantal goede aanbevelingen gedaan, die kunnen helpen om de situatie te verbeteren. Maar een werkelijke oplossing zal op zich laten wachten zolang de overheid accepteert dat zij afhankelijk is van haar leveranciers en de laatsten in feite de kaders vaststellen waarbinnen de overheid ICT-projecten kan oppakken. Alleen een grondige herziening van het ICT-landschap, waarbij de nadruk wordt gelegd op de Motie-Vendrik die de Kamer in 2002 aannam, kan die parameters fundamenteel bijstellen. Daarom is het noodzakelijk nu de keuze te maken voor open source en open standaarden.

OS&O werkt op dit moment aan het verenigen van verschillende lagere overheden, die samen de transitie naar open source vorm willen geven.