Gesloten IT-bedrijven winnen controle over rijksbestedingen open source

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

De rijksbrede Europese aanbesteding voor het perceel 'Open Vendors en Open Source' Standaard Programmatuur (EASP) 2015 is gewonnen door Protinus IT en Comparex. Beide bedrijven hebben geen reputatie als voorvechters van het doorbreken van de leveranciersafhankelijkheid in de ICT of van het succesvol implementeren van open source producten bij de overheid. De bedrijven zullen de komende 24 tot 48 maanden als poortwachters fungeren voor de inkoop van tientallen miljoen aan standaardsoftware voor de hele rijksoverheid. Daarmee kunnen zij potentieel een rem zetten op pogingen om de ICT van de overheid beslissend te doorbreken.

Daar komt bij dat Comparex in het zeer recente verleden nog in verband is gebracht met het sjoemelen met licenties ten koste van de inwoners van Dordrecht en een aantal buurgemeenten. Het is daarom raadzaam om vragen te stellen aan de Minister van Veiligheid en Justitie, die verantwoordelijk is voor de aanbesteding. Wij roepen de Tweede Kamer daarom op de volgende vragen te stellen:

  • Wat is het belang, zowel in operationele als strategische zin, van de EASP 2015 en met name van het perceel dat is gewonnen door Protinus IT en Comparex?
  • Deelt u de mening dat het doorbreken van de leveranciersafhankelijkheid in de ICT voor de overheid van strategisch belang is om grip te krijgen, zowel op de kosten als op de kwaliteit van de dienstverlening?
  • Heeft u bij het gunnen van de aanbesteding van het perceelaan Protinus IT en Comparex meegewogen of deze bedrijven geloofwaardig kunnen opereren bij het aanbesteden van open source software en dat beide gegunde partijen niet kunnen wijzen naar succesvolle referenties met betrekking tot Open Source?
  • Vindt u het verstandig om de inkoop van open source software uit te besteden aan ICT-leveranciers, als die voor het succes van hun verdienmodel belang hebben bij het in stand houden van de leveranciersafhankelijkheid of die afhankelijk zijn van de verkoop van licenties?
  • Hoe denkt u toezicht te kunnen houden op de correcte uitvoering van dit perceel en welke meetbare resultaten kan de belastingbetaler verwachten voor de besteding van deze miljoenen?
  • Hoe verhoudt zich deze aanbesteding tot de door de Kamer in zowel de Motie-Vendrik (2002) als de Motie-Oosenbrug/Gesthuizen (2015) geuite wens om ruimte te creëren voor open source?