Italiaanse leger gaat over op LibreOffice

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

Het Italiaanse Ministerie van Defensie zal het komende jaar 150.000 werkplekken overzetten op LibreOffice, meldt JoinUp. Het open source alternatief voor Microsoft Office krijgt daarmee zijn op een na grootste implementatie in de EU, nadat eerder al het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken met 240.000 werkplekken overging op het pakket. Aanleiding voor de overgang is een wet die in 2012 werd aangenomen, die stelt dat Free and Open Source Software de standaard moet zijn voor de overheid, een wet die lijkt op de Nederlandse Motie-Vendrik, die in 2002 unaniem door de Tweede Kamer werd aangenomen, maar nooit in wetgeving werd vastgelegd.

De belangrijkste afweging voor Defensie ten gunste van LibreOffice lijkt te zijn dat daarmee onafhankelijkheid kan worden bereikt van leveranciers en met name van Amerikaanse leveranciers en dat de broncode inzichtelijk wordt, zodat gezocht kan worden naar backdoors van vreemde inlichtingendiensten.

Open Source & Overheid is verheugd over dit nieuws, dat opnieuw aantoont dat open source oplossingen steeds beter inzetbaar worden binnen een kritische bedrijfsomgeving. De hegemonie van gesloten documentssystemen wordt nu in hoog tempo afgebroken. Dat komt de leveranciersonafhankelijkheid ten goede en zal leiden tot een flexibeler en minder risicovolle ICT-omgeving voor overheden overal.