Minister Blok slaat plank mis in ICT-brief

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

In een brief die deze week naar de Tweede Kamer werd gestuurd zegt Minister Blok van Wonen en Rijksdienst dat open source software niet de voorkeur hoeft te krijgen boven gesloten systemen en dat overheden niet langer hoeven uit te leggen waarom wordt gekozen voor gesloten software. Stichting Open Source & Overheid vindt dat de Minister de plank volledig misslaat.

Volgens voorzitter Lennart Huizing zou het de Minister passen zich wat bescheidener op te stellen: “De Rijksoverheid verspilt miljarden Euro's per jaar aan falende ICT-projecten. Een op de drie projecten wordt zelfs nooit in gebruik genomen. Bovendien betaalt de Nederlandse belastingbetaler miljarden Euro's aan softwarelicenties, waar geen enkele economische activiteit tegenover staat. Minister Blok wil dit patroon blijkbaar niet doorbreken en dat komt op rekening van de burger. De regering heeft wat mij betreft dan ook alle geloofwaardigheid verloren als het gaat om automatisering.”

Zo bleek recent dat PinkRoccade, een van de belangrijkste leveranciers van specialistische software voor gemeenten, de prijzen eenzijdig had verhoogd met gemiddeld 50%. De huidige situatie dwingt 400 gemeenten om ieder voor zich dezelfde software te laten ontwikkelen. Dat is dom en verkwistend. De bestuurders en managers van de overheid hebben deze situatie over zichzelf afgeroepen en lijken er geen moeite mee te hebben dat gemeenschapsgeld wordt verkwanseld. De Minister kiest ervoor de fouten uit het verleden tot in het oneindige te herhalen. Daarmee legt hij een stuitend gebrek aan visie aan de dag en diskwalificeert hij zichzelf volkomen als het gaat om het verbeteren van de ICT van de overheid.