Verkleining risico's bij ontwikkelprojecten

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

Ontwikkeltrajecten bij de overheid willen nog wel eens uit de hand lopen. Een van de oorzaken hiervoor is de grote mate van complexiteit en de vele verschillende en soms ook wijzigende eisen. De Commissie-Elias heeft aanbevelingen gedaan aan de overheid die daarin verbetering moeten brengen. Echter, voor een deel worden de problemen ook veroorzaakt door het gebruik van gesloten software - iets dat onvoldoende door de Commissie-Elias is onderzocht.

Open software heeft de neiging zich te beperken tot een kerntaak, terwijl gesloten software de neiging heeft steeds meer taken naar zich toe te trekken. Bovendien stelt open software zich nadrukkelijk open voor andere toepassingen, door middel van open en gestandaardiseerde koppelingsvlakken, terwijl gesloten software zich vaak verzet tegen samenwerking met producten van andere leveranciers. Het gevolg is dat in een gesloten softwarelandschap de verschillende producten elkaar vaak tegenwerken. Als delen van de software aan vervanging toe zijn, moeten dan ook vaak aanpalende delen worden vervangen, die eigenlijk nog voldoen.

Een goed voorbeeld van de voordelen van open software is het online Content Managementsysteem (CMS) Drupal. Drupal is geschreven vanuit de filosofie dat iedere gebruiker de software naar zijn hand kan zetten, terwijl ondertussen de kernsoftware eenvoudig te updaten blijft, bijvoorbeeld als er kwetsbaarheden zijn gevonden. Daarvoor hebben de Drupal-ontwerpers een structuur van 'haakjes' ontworpen, waarmee op overzichtelijke wijze extra toepassingen kunnen ingrijpen op het proces van het samenstellen van een webpagina. De basisfuncties van Drupal kunnen daardoor totaal worden aangepast, terwijl tegelijk de kern van iedere site identiek blijft en snel is bij te werken als een fout is gevonden. Wereldwijd maken tienduizenden websites gebruik van Drupal, waaronder de Tweede Kamer, het Witte Huis, The Economist en deze.

Veel open software is geschreven met een modulaire structuur. Dat maakt de software snel aanpasbaar voor de specifieke wensen van de klant. Het maakt maatwerk én standaardisatie tegelijk eenvoudiger. Bovendien nodigt open software uit om kleine delen tegelijk te vervangen, als dat nodig is. Die kleine aanpassingen zijn veel overzichtelijker dan de grote megaprojecten waar de overheid zich momenteel van bediend. Dat betekent ook dat de risico's op mislukking kleiner zijn.

Leveranciers van gesloten software zijn vaak zeer grote ondernemingen, die de risico's van ontwikkeltrajecten grotendeels bij hun klant kunnen leggen. De neiging om de risico's zo klein mogelijk te houden lijkt dan ook vaak afwezig. Kleinere leveranciers maken veel vaker gebruik van open software, omdat zij niet in staat zijn zelfstandig een compleet product te bouwen. Zij leveren maatwerkdiensten en implementaties op collectief gebouwde open producten, in plaats van een eigen compleet product. Collectief slagen ze er wel in om dat complete product tot bloei te brengen. Daarbij is het in hun belang om de risico's bij implementaties en maatwerk-uitbreidingen zo klein mogelijk te houden - wat gunstig is voor de klant. Dat is de kracht van open software.