Kies voor open source

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

OS&O streeft ernaar de keuze voor open source software te vergemakkelijken. De voordelen van open source software zijn talrijk. Zo talrijk, dat we ons moeten beperken. 

De belangrijkste voordelen voor de Nederlandse overheden zijn:

De Nederlandse overheid is er het afgelopen decennium niet in geslaagd om open source te omarmen. De wil is er vaak wel, maar de weg van de transitie blijkt bezaaid met problemen en de tegendruk vanuit traditionele, gesloten leveranciers was tot nu toe te groot. OS&O is opgericht om die hindernissen zo snel mogelijk op te ruimen, om open source een eerlijke kans te geven en om een structurele cultuurverandering in de omgang met ICT vraagstukken te bereiken.

Hindernissen herkennen en opruimen

Hindernissen die als het meest problematisch zijn ervaren bij eerdere trajecten zijn:

  • Aanbestedingsbeleid ICT gaat uit van gesloten software
  • Samenwerkingen tussen overheden om samen te ontwikkelen zijn te fragmentarisch
  • Er is onvoldoende zicht op het aanbod en de inpasbaarheid van bestaande open software in bedrijfskritische toepassingen
  • Een transitie naar open software vereist een lange-termijnstrategie die vaak niet voorhanden is

Deze en andere hindernissen kunnen worden opgeruimd. Dit is de tijd, omdat open software beter presteert dan voorheen en de nadelen van gesloten software steeds nadrukkelijker aanwezig zijn, zoals onder meer is gebleken uit het verslag van de Commissie-Elias. Daarom zal OS&O het voortouw nemen in het identificeren en opruimen van de hindernissen, zodat de Nederlandse burger in de toekomst kan rekenen op een efficiëntere en betrouwbaarder dienstverlening van de Nederlandse overheid, voor minder geld.