Meer ruimte voor maatwerk

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

Hoewel open software standaardisering stimuleert, om het makkelijker te maken verschillende toepassingen met elkaar te laten samenwerking, stimuleert het ook maatwerkoplossingen. Open software kan vrijelijk worden aangepast door de gebruikers. Dat wil zeggen dat iedere instelling, bijvoorbeeld een gemeente, op gestandaardiseerde wijze kan afwijken van de norm. Dat geeft instellingen de mogelijkheid om de politieke variëteit meer ruimte te geven.

Nu is het maar al te vaak de leverancier van overheidssoftware die bepaalt hoe bepaalde wetten kunnen worden geïmplementeerd. De programmatuur gaat uit van bepaalde oplossingen voor specifieke problemen en de gebruikers van de software kunnen niet altijd kiezen voor alternatieve oplossingen, omdat de leverancier niet wil meewerken aan de aanpassingen.

Code is law - Lawrence Lessig

Die dynamiek is totaal anders bij open software. Open software kan altijd worden aangepast, en veel producten bevatten slimme constructies die het makkelijk maken om afwijkende bewerkingen mogelijk te maken, door middel van add-ons, modules of plugins. Dat levert grote voordelen op, zeker voor instellingen als gemeentes en provincies, die een eigen politieke laag kennen. Immers, de verschillen in verkiezingsuitslagen komen tot uitingen in verschillen in de wijze waarop de instelling dient te werken. Alle gemeenten moeten de openbare ruimte beheren, maar hoe zij dat doen, waar de nadrukken liggen en welke rapportages moeten worden besproken in de raad kan sterk uiteenlopen.

Omarming van open software zal op termijn een open softwarelandschap creëren, waarin de losse elementen waar instellingen gebruik van maken steeds makkelijker te veranderen of te vervangen zijn. Dat maakt het eenvoudiger om politieke keuzes meer betekenis te geven. De dienstverlening en het geleverde maatwerk worden beter, terwijl de software goedkoper wordt. Wie wil dat nou niet?