Kostenbesparing

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

Op drie manieren is open source goedkoper dan gesloten software. In de eerste plaats worden er geen kosten in rekening gebracht voor intellectuele rechten. In de tweede plaats zijn er meer specialisten voor open software dan voor gesloten producten - zeker als er gedwongen winkelnering speelt als gevolg van leveranciersafhankelijkheid. En in de derde plaats zijn de winstmarges van leveranciers van open software minder extreem.

Dat wil niet zeggen dat een overheidsinstelling die besluit de stap te maken naar open software direct kan profiteren van de lagere kosten. Deze spelen vooral op de langere termijn en zijn nog duidelijker als de kosten gedeeld kunnen worden met andere afnemers. Migratietrajecten in de ICT zijn altijd kostbaar. En om over te stappen naar open software zal nog heel wat ontwikkelwerk nodig zijn.

Quick wins

OS&O werkt aan een analyse van de mogelijke besparingen en de benodigde investeringen vooraf. Duidelijk is wel dat er op een aantal manieren ook op korte termijn kosten bespaard kunnen worden. OS&O biedt overheidsinstellingen aan om een 0-meting uit te voeren om de specifieke situatie en de quick wins in kaart te brengen. Neemt u daarvoor vooral contact op met een van onze medewerkers.