Verbeteren samenwerking tussen overheden

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

Overheden moeten steeds meer samenwerken. Dat is logisch en goed. Maar al te vaak echter blijken ICT-keuzes uit het verleden zich daar tegen te verzetten. Open oplossingen stimuleren juist samenwerking.

De neiging van leveranciers van gesloten software om hun product af te sluiten voor samenwerkingen met concurrerende producten draagt bij aan hun machtspositie. Ook zullen zij proberen hun product zoveel mogelijk toepassingen in zich te laten verenigen, zodat de omzet zo groot mogelijk wordt.

Open oplossingen doen dat fundamenteel anders. Een open softwareproduct zal erop gericht zijn een ding heel goed te doen en zich open te stellen voor samenwerking met andere toepassingen. Ook zal vaak de dataopslag voor een open product flexibel zijn in te stellen - geen eigen formaten, maar naar wens aan te passen aan de omgeving. Op die manier krijg je een softwarelandschap dat bestaat uit vele overzichtelijke producten die zijn geschreven om samen te werken. Die kracht uit zich ook als verschillende instellingen samen gaan werken. Het wordt eenvoudiger om gegevens uit te wisselen, dezelfde bronnen te raadplegen of elkaar software te gebruiken.

Er is niet alleen een technisch voordeel. Ook juridisch is het eenvoudiger samenwerken. Aangezien de open software niet vereist dat er licenties worden afgesloten, kunnen nieuwe instellingen zonder bureaucratische rompslomp meteen aan de slag. Snel en efficiënt.