Nieuws

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /home/oseno/domains/oseno.nl/public_html/includes/menu.inc).

Tweederde bedrijven draagt bij aan Open Source

Bijna tweederde van de Amerikaanse bedrijven draagt actief bij aan de ontwikkeling van opensource software. Dat stellen onderzoekers van open source managementbedrijf Black Duck Software en durfkapitalist North Bridge op basis van een enquête onder 1300 respondenten. Volgens de onderzoekers is open source 'vandaag de dag ontegenzeglijk de motor van innovatie'. Door samen te werken aan de ontwikkeling van IT, kunnen bedrijven belangrijke concurrentievoordelen opbouwen, stelde 60% van de respondenten.

Minister Blok slaat plank mis in ICT-brief

In een brief die deze week naar de Tweede Kamer werd gestuurd zegt Minister Blok van Wonen en Rijksdienst dat open source software niet de voorkeur hoeft te krijgen boven gesloten systemen en dat overheden niet langer hoeven uit te leggen waarom wordt gekozen voor gesloten software. Stichting Open Source & Overheid vindt dat de Minister de plank volledig misslaat.

Gesloten IT-bedrijven winnen controle over rijksbestedingen open source

De rijksbrede Europese aanbesteding voor het perceel 'Open Vendors en Open Source' Standaard Programmatuur (EASP) 2015 is gewonnen door Protinus IT en Comparex. Beide bedrijven hebben geen reputatie als voorvechters van het doorbreken van de leveranciersafhankelijkheid in de ICT of van het succesvol implementeren van open source producten bij de overheid.

LibreOffice bespaart Britse overheid handenvol geld

Het gebruik van een variant van LibreOffice door de Britse overheid is aan het uitgroeien tot een groot succes. Volgens het kabinetskantoor Crown Commercial Service zal het gebruik van GovOffice verder worden geïmplementeerd, wat zal leiden tot stevige extra besparingen. Het gebruik van Open Document Format is sinds enkele jaren verplicht voor de Britse overheid.

OS&O vandaag opgericht

Vandaag is Stichting Open Source & Overheid officieel ingeschreven bij de notaris. Dat is het startschot voor de transitie van Nederlandse overheidsinstellingen naar open source software. De voordelen van open source voor de overheid zijn enorm: lagere kosten, terwijl de kwaliteit beter wordt.

Binnenkort meer nieuws over de open source transitie.

OSenO bouwt leveranciersnetwerk open source

OSenO wil de markt voor open source software voor de overheid openbreken. Daarvoor helpt OSenO overheidsinstellingen om hun ICT architectuur te herontwerpen en hun aanbestedingsprocedures open-sourcevriendelijk te maken. Maar ook aan de vraagkant zijn veranderingen nodig. Veel leveranciers van open source producten zijn niet ingespeeld op werken voor de overheid en onbekend met de aanbestedingsregels. OSenO wil daar verandering in brengen.

Abonneren op Nieuws